Welke richting moeten de zonnepanelen geplaatst worden?

De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Op het noordelijk halfrond van de aarde staat de zon in het zuiden (in het zuidelijk halfrond staat deze altijd in het noorden). Gericht naar het zuiden kan een zonnepaneel daarom het meeste zonlicht opvangen.

Omdat zonnepanelen het meest opleveren als ze schuin naar de zon worden geplaatst worden ze vaak onder een hellingshoek van rond de 30 graden geplaatst. Plat neerleggen of een kleinere hellingshoek kan ook, maar levert minder op. Daarnaast zal je ze vaker moeten schoonmaken door vuil (zand en stof) wat erop blijft liggen.

Een zonnepaneel met een hellingshoek van 30 graden, gericht naar het zuiden levert, op het noordelijk halfrond, is daarom de meest ideale plaatsing.

Zonnepanelen gericht richting het oosten krijgen voornamelijk in de ochtend en vroege middag zonlicht. Vanaf het middag uur is het westen aan de beurt. Heb je geen oppervlak (dak) richting het zuiden dan kan je voor een oost-west opstelling gaan. De totale opbrengst ligt bij een gelijk aantal zonnepanelen altijd lager dan bij een opstelling waarbij alle panelen zijn gericht naar het zuiden. In het geval van een oost west opstelling is een kleinere hellingshoek aan te raden. Ga dan voor een helling tussen de 0-20 graden.

Een opstelling gericht naar het noorden is de allerlaatste optie. Dit zou alsnog kunnen bij een zeer geringe hellingshoek. Bij meer dan 30 graden richting het noorden is dit af te raden omdat de zonnepanelen dan de zonneschijn niet pakken en de opbrengst te gering wordt ten opzichte van de investering.

In onderstaande tabel kan worden gekeken wat het verwachte maximale rendement is bij plaatsing in een bepaalde helling en richting.

richting zonnepanelen

De kolommen geven de afwijking aan ten opzichte van het zuiden. Helemaal links het zuiden en rechts het noorden. In het midden vind je zowel het westen en het oosten (allebei 90 graden ten opzichte van het zuiden).

De rijen geven de hellingshoek aan.

Zo wordt duidelijk dat je met zonnepanelen gericht op het noorden met een zeer kleine hellingshoek (0-10) graden alsnog 87% rendement hebt.