Hoe plaats je zonnepanelen op je dak en wat is de beste indeling?

Het meest gangbare formaat van zonnepanelen is 1,65m bij 1m. Het is daarom mogelijk om ze zowel staand (portrait) als liggend (landscape) te plaatsen. Wanneer je weet hoeveel dak/tuin oppervlak je beschikbaar hebt kan er een indeling gemaakt worden. Vaak is het beschikbare oppervlak beperkt, daarom is het zaak om tot een optimale indeling te komen waarbij het niet uit maakt hoe je ze plaatst (staand of liggend). Behalve bij schaduw. (Uitleg drie delen waarbij liggend eerst 1 deel in schaduw komt, staand komen alle drie de delen in de schaduw waardoor verlies in opbrengst optreedt)

Beide kan ook, het ziet er wel minder mooi uit. Kies hier voor wanneer ze niet in het zicht liggen of je je huis niet meer wilt kunnen verkopen.

Om vergunningsvrij zonnepanelen op een dak te mogen plaatsen moet je onder andere voldoen aan de voorwaarde dat er een afstand tot de rand wordt aangehouden ter grootte van het hoogste punt van de zonnepanelen installatie. Waarbij een minimum van 20cm geldt. Stel je zet de panelen op een helling dan is deze bij 30 graden (optimale hoek) en in portret ligging (staand) zo 83 cm hoog. De beschikbare oppervlakte van je dak is daarmee een stuk kleiner. Reden hiervoor is dat de zonnepanelen veel wind vangen en bij zeer harde wind zelfs van het dak gewaaid kunnen worden. Vooral bij platte daken waarbij de zonnepanelen niet aan het dak gemonteerd zijn maar met ballast (grind of tegels) op hun plaats moeten blijven zijn hiervoor vatbaar. Met storm zijn er in het verleden complete installaties van het dak gewaaid. Eventueel zou je kunnen overwegen om de installatie met een kleinere hoek te monteren. Op deze manier heb je minder last van hoge windkracht en meer opbrengst ondanks een minder gunstige hellingshoek. De materiaalkosten liggen in dit geval wel hoger.

De hoogte kan je hier berekenen: www.driehoekberekenen.nl

Komt de indeling net niet lekker uit? Er zijn ook kleinere panelen verkrijgbaar. Deze zijn vaak duurder en leveren per paneel minder op, toch kan het bij bepaalde daken echt een uitkomst zijn en het verschil maken in opbrengst omdat je een groter dak oppervlak kan voorzien van panelen. Solar Frontier is een merk dat kleinere panelen levert van 1m bij 1,25m. Panelen met verschillende formaten en van een ander merk combineren op dezelfde omvormer is af te raden.

Kies bij voorkeur voor het standaard formaat zonnepanelen (1,65m x 1 m) om de hoeveelheid montagemateriaal zoals  tussen- en eindklemmen, montagerails en schroeven zo laag mogelijk te houden.

Om de benodigde hoeveelheid montagerails te beperken is het aan te raden wanneer je de panelen landscape legt de montagerails hier haaks en in verticale richting te leggen. Wanneer je in portrait (staand) richting legt, plaats dan de montagerails haaks in horizontale richting. Op deze manier ben je per paneel 2 meter montagerails kwijt in plaats van 3,3 meter. Dit kan flink in de montage kosten schelen wanneer je veel panelen gaat plaatsen.

Het rendement van zonnepanelen neemt af als ze geen warmte niet kwijt kunnen. Dit probleem treedt op vanaf 25 graden. Zorg er daarom voor dat de panelen warmte kwijt kunnen. Scherm de ruimte van bevestiging onder de panelen daarom niet af. Een reden om dit wel te doen is het minder vatbaar zijn voor harde windstoten bij zonnepanelen geplaatst op een platdak met een hellingshoek boven de 10 graden.