Toen we het huis kochten gebruikten we gas voor:

1. Koken

2. Douchen en warm water

3. Verwarming

Om van het gas af te kunnen hebben we alternatieven moeten zoeken voor ons gasfornuis en onze CV-ketel. Doel daarbij was wel om niet in te hoeven leveren op comfort en de maandelijkse kosten ook niet hoger zouden uit komen dan het geval was.

Koken zonder gas

Van de drie is dit denk ik de eenvoudigste stap. Ons oude gasfornuis hebben we vervangen voor een inductie kookplaat. Deze moet op een aparte kookgroep worden aangesloten in de groepenkast. Je hebt dus ruimte nodig in je groepenkast (4 of 2 modules) en er zal een stroomkabel van de kookplaat naar de meterkast gelegd moeten worden. Houd er ook rekening mee dat niet alle pannen geschikt zijn voor inductie en je in sommige gevallen nieuwe pannen nodig hebt.

Lees hier binnenkort meer over het installeren van een kookplaat.

Douchen & warm water zonder gas

Douchen zonder gas kan op twee manieren of op een combinatie van beiden.

  • Water verwarmen als iemand gaat douchen met een geiser of doorstroomverwarmer
  • Vooraf het water verwarmen met een boiler
  • Combinatie van beide.
Geiser Boiler
Opslag warm water Geen opslag Opslag neemt ruimte in
Beschikbare hoeveelheid Onbeperkt aantal liter Beperkt aantal liter
Liter water per minuut (debiet) Beperkt aantal liter per minuut Onbeperkt aantal liter per minuut
Gebruikte hoeveelheid energie Geen verlies door stilstand Verlies door stilstand
Legionella preventie Niet noodzakelijk Noodzakelijk

We hebben gekozen voor een combinatie van beiden. Voordeel hiervan is dat we een onbeperkte hoeveelheid water hebben. Als er meerdere mensen achter elkaar aan douchen of in bad gaan kan de boiler leeg raken en is deze niet zomaar weer warm. Onze geiser of doorstroomverwarmer neemt dit probleem weg. Het zorgt er wel voor dat we de nadelen van beide systemen hebben (legionella gevaar, stilstandsverlies, beperkt debiet, neemt veel ruimte in beslag).

We hebben gekozen voor een warmtepompboiler Atlantic explorer en een doorstroomverwarmer van Clage.

Clage CEX Doorstroomverwarmer
Onze doorstroomverwarmer verwarmt het water met behulp van elektriciteit. Omdat het ontzettend veel vermogen kost om het water direct te verwarmen, moet deze op krachtstroom worden aangesloten. Afhankelijk van de aansluiting in de groepenkast, 1-fase of 3-fase, kan deze worden aangesloten op een krachtgroep.

Verwarmen zonder gas

Voor het verwarmen van onze radiatoren hebben we een Panasonic Warmtepomp monoblock. Deze verwarmt het water in de centrale verwarming afhankelijk van de buiten temperatuur tot 40 graden.

Door het verwarmen en het maken van het warm water uiteen te trekken hebben we onze setup eenvoudig kunnen houden en in stappen kunnen uit voeren. Keep It Super Simple is dan ook zeker aan te raden!