Hoeveel energiegebruik je gemiddeld per jaar?

De hoeveelheid gebruikte energie per jaar is volledig afhankelijk van het type huis waar je in woont. Daarnaast is het aantal personen in het huishouden ook sterk van invloed op het energiegebruik.

Het energiegebruik bestaat bij de meeste huishoudens uit gas en elektra.

Gasverbruik

Een gemiddeld huishouden gebruikt gas om te koken, water te verwarmen (douchen en koken) en voor het verwarmen van de woning.

Je gasverbruik hangt nauw samen met:

  • De isolatie van je woning
  • Het type woning
  • De grootte van je woning
  • De weersomstandigheden

Elektriciteitsverbruik

Je elektriciteitsverbruik hangt nauw samen met:

  • Het aantal bewoners
  • Het gebruik van elektrische apparaten

Gemiddelde huishouden

Gemiddeld gebruikt een huishouden 1500m3 gas per jaar. Gemiddeld gebruiken huishoudens 3.000Kwh per jaar. Heb je een warmtepomp en geen cv ketel meer dan zal je gasverbruik aanzienlijk lager zijn en de hoeveelheid gebruikte elektriciteit veel hoger. Bron: Nibud.

Jaarrekening

Hoeveel energie je hebt gebruikt in een jaar kan je terugzien door de jaarrekening er op na te slaan. Door te kijken naar de jaarrekeningen van de afgelopen jaren krijg je een goede indruk van je gemiddelde verbruik per jaar. Houd hierbij rekening dat de samenstelling van je huishouden veranderd kan zijn in de tussentijd.

Het is aan te raden om jaarrekeningen te bewaren. Zo krijg je inzicht in je gemiddelde gebruik per jaar. Als je jaarlijks wisselt van energieleverancier kan je na verloop van tijd niet meer online inloggen bij de energieleverancier.

Bijhouden energieverbruik

Wanneer je een slimme meter hebt kan je deze extern laten uitlezen. Hiervoor zijn verschillende betaalde en onbetaalde platformen. Op deze manier kan je per dag en soms zelfs per uur uitlezen hoeveel energie je er door heen jaagt. De volgende platformen kan ik aanraden en zijn gratis te gebruiken.


Enelogic

Je hebt een slimme meter nodig om deze te kunnen laten uitlezen. Heb je deze niet dan kan je een Youless meter aanschaffen waarmee je de meter analoog kan uitlezen.

Hier vind je verschillende energiemonitoringsmanagers en kan je een vergelijking maken.